Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ще донесат рокадите в областните администрации в Северозапада

Приоритетите на новите областни управители

Иван Даков подари на Малина Николова пясъчен часовник, за да има с какво да отмерва добрите намерения
Снимка: Жоро Александров
Във вторник, в часа за политика, говорим за приоритетите на новите областни управители в Северозапада. Какви са задълженията на областния управител- той провежда държавната политика в областта, координира работата на органите на изпълнителната власт по места и взаимодействието им с местната власт. Това е накратко длъжностната характеристика на институцията.

В средата на миналата седмица Министерският съвет освободи 24-ма областни управители и назначи нови на тяхно място. Малина Николова пое официално задълженията си като областен управител на Враца на скромна церемония, която се проведе в понеделник. Тържеството мина без предшественика й Венцислав Василев, който от дълго време е в отпуск заради битов инцидент по време на футболен мач в Белослатинско, предаде кореспондентът ни Жоро Александров.

Малина Николова стана седмият губернатор на Враца от началото на демократичните промени у нас и от учредяването на институцията на областната управа. Ето какво обеща тя, след като получи от досегашния временен областен управител Иван Даков ключа от кабинета си и печата на областна администрация:

"Влизам в тази институция, за да продължа добрия опит на хората, които са работили тук… Аз ще работя така, че стратегически да канализирам държавната и местна политика, така че да е в интерес на хората. Близкият дневен ред ще е преодоляване на последствията от бедствията и авариите, които ни сполетяха, ще отделим внимание на приключващите проекти и ще направим така, че стартът на новите проекти да е успешен. Ще изслушаме кметовете на населените места по най-значимите за тях проблеми."

Иван Даков подари на Малина Николова пясъчен часовник, за да има с какво да отмерва добрите намерения. Тя получи и маркова писалка, с която да разписва качествените проекти при управлението си.

Временно изпълняващият длъжността областен управител на Враца Иван Даков отчете свършеното от досегашния екип на администрацията
. Бившият кмет на Мизия се беше подготвил старателно с отчет от 15 страници. По думите му, ръководството отстъпва поста с гордо вдигната глава заради добре свършената работа до сега- изпълнението на 14 проекта за над 17 милиона лева.

"От направените над 60 предложения от областната администрация към различните министерства и най-вече Министерството на регионалното развитие, бяха одобрени 14 проекта на стойност 17 033 000 лева. За Враца са два проекта за 7 280 000 лв. За Борован три проекта на стойност 1 503 000 лв, в Мездра са три проекта за 5 млн. лв, три са и проектите в Роман за 570 000 лв, един проект за Хайредин за 1 400 000 лв, в Мизия един за 500 000 лв, в Криводол имаме един проект за 839 000 лв"
- похвали се Иван Даков.

СнимкаИвайло Петров ( на снимката в средата) пое поста на областен управител в Монтана. Това стана в присъствието на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова и областния лидер на партията, кмета на община Георги Дамяново Дилян Димитров, съобщи кореспондентът ни Любо Андреев. Това е вторият мандат за Ивайло Петров като губернатор, след като бе начело на администрацията от 2009 до 2013 година.

"Мисля, че сега ще ми бъде много по-лесно, отколкото преди четири години, защото познавам до голяма степен областта и проблемите"- каза Ивайло Петров като благодари на досегашния областен управител Нина Петков. Тя остава заместник на Петров. От квотата на АБВ нов заместник областен е Петър Петров. До изборите на парламент той бе директор на Областна дирекция "Земеделие" в Монтана.

Нина Петкова отчете свършеното от нея през последните три месеца и половина начело на областната администрация в Монтана и най-вече преодоляване на последствията след наводненията през тази година:
 
"Преодоляхме една критична ситуация в общините Берковица, Георги Дамяново и Чипровци. Беше голямо изпитание. Исканията за финансиране към междуведомствената комисия от тези общини бяха 50. Направихме и проверка на язовирите в област Монтана, а след това дадохме предписания, проверихме и речните корита на 29 реки. Сега се изготвят количествено-стойностните сметки за средствата, необходими за почистването им."  

Ивайло Петров няма намерение да прави промени в администрацията на област Монтана, тъй като добре познава качествата на хората.
И очертава най-важните задачи с идването на зимния сезон. Има си и дългосрочен приоритет- да се осъществи идеята за изграждане на граничен контролно-пропускателен пункт при местността "Каца камък", който да свързва област Монтана и сръбската Пирот.

СнимкаВъв Видин нямаше официално предаване на властта от бившия областен управител Кръстьо Спасов. Правомощията на областен управител пое Момчил Станков (на снимката)- магистър по право, адвокат, от 2008 г. е общински съветник. Все още обаче той няма официални изявления в качеството си на областен управител. От кабинета му увериха, че когато имат разпореждане, ще ни информират за това. На сайта на област Видин името вече фигурира с пояснения за правомощията му. А кои са приоритетите на Момчил Станков като губернатор на Видин и кои ще са неговите заместници, тепърва ще стане ясно.

Още за рокадите в областните управи може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59