Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинската избирателна комисия в Павел баня отказа да прекрати пълномощията на Иса Бесоолу като общински съветник

Снимка: БГНЕС

Общинската избирателна комисия в Павел баня отказа да прекрати пълномощията на Иса Емин Бесоолу като общински съветник, избран от листата на ДПС, съобщи за "Хоризонт" Йорданка Енева заместник-кмет на общината. Повод за поисканото прекратяване е едногодишната условна присъда "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок, която Иса Бесоолу е получил за предлагането на подкуп на длъжностно лице.

Присъдата на общинския съветник от ДПС е затова, че Бесоолу се е опитал да предложи подкуп на длъжностно лице, за да направи занижена оценка на държавна земя, обявена на търг. Йордан Николов, в качеството си тогава на областен управител, отменя търга и дава земята малък парк в Павел баня – за безвъзмездно ползване на общината. Така Иса Бесооулу не успява да закупи апетитния парцел.

Две години и половина след влизане в сила на присъдата му, той продължава да бъде общински съветник от ДПС. След като общинската избирателна комисия получава потвърждение за присъдата от ВКС, се събира на заседанието снощи, за да прекрати пълномощията на Бесоолу като общински съветник. Оказва се, че само четири души от комисията гласуват "за", останалите 10 от присъствалите на заседанието отказват да приложат санкцията на закона. 

Цанка Христова – председател на комисията, и заместник-кметът на Павел баня Йорданка Енева ще обжалват решението пред ЦИК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!