Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха на първо четене бюджетите на СЕМ, обществените медии и Министерството на културата

Парламентарната комисия по култура и медии гласува на първо четене бюджета на обществените медии, СЕМ и Министерството на културата. Представители на някои от тях обаче отказаха да присъстват на обсъждането. В съвместна декларация  двете обществени медии - БНТ и БНР, разпространена този следобед, се заявява отказ от участие в заседанието на комисията по култура и медии, защото председателят й води преднамерена кампания срещу обществените медии. И Министерството на културата изпрати своя позиция, в която се казва, че няма да участва в заседанието заради председателя й Слави Бинев

Генералният директор на БТА Максим Минчев се оплака от ниския бюджет на агенцията за 2015 година в размер малко над 4 милиона лева. Според Минчев размера на субсидията за догодина е същият като през 2008 година. 

Георги Лозанов, председател на СЕМ, беше категоричен, че бюджетът е намален отново и е под съмнение съществуването на независимостта на регулатора. Росен Петров от БДЦ пък заяви, че увеличението с 1 милион лева за кино е крайно недостатъчно, защото с тези пари може да се заснеме една трета филм. 

Председателят на комисията Слави Бинев също се изказа срещу бюджета за култура като цяло и гласува против, но с гласовете на десет члена от комисията бюджета беше приет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!