Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦРУ е подвело Конгреса за ефекта от методите срещу предполагаеми членове на "Ал Кайда"

Централното разузнавателно управление на САЩ е подвело Конгреса и обществеността за ефективността на бруталните методи, използвани за извличане на информация от предполагаеми членове на "Ал Кайда" в периода 2002-2007 година. Това се казва в дългоочаквания доклад на ръководената от демократите сенатска комисия за контрол на разузнаването.

Докладът е на базата на милиони разгледани документи, които описват "брутални" техники, използвани срещу поне 119 души, задържани тайно от ЦРУ в периода 2002-2007. Сред методите, които се смята, че не са довели до извличане на важна информация, са били симулиране на давене и лишения от сън, като в един от случаите това лишение е било в продължение на 180 часа.

При обобщението на резултатите не се използва думата "мъчение" и не се споменава за повдигане на обвинения срещу тези, които са извършвали посочените действия.

Директорът на ЦРУ Джон Бренън призна за недостатъци в работата на агенцията му, но нарече доклада "селективен" и не се съгласи с констатацията, че методите не са помогнали за събиране на важни данни.

Републиканците изразиха опасения, че публикуването на доклада крие опасности.

От своя страна председателят на комисията по разузнаване Даян Файнстийн призна, че е възможно групировки да  използват разкритията, за да настроят привържениците си срещу САЩ, но посочи, че демокрацията зависи от прозрачността и допълни:

Историята ще ни съди по това, че заставаме зад едно справедливо общество, управлявано от закона, и готовността да се сблъскаме с неприятната истина и да кажем "никога повече".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!