Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЕК решава до седмица за цената на тока за ЕРП

| обновено на 11.12.14 в 19:28
Петър Илиев
Снимка: БГНЕС

До седмица ръководството на Националната електрическа компания (НЕК) ще реши дали да поиска от енергийния регулатор увеличение на цената на тока, който НЕК продава на електроразпределителните дружества. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Петър Илиев. Той не изключи НЕК да фалира и допълни, че положението й в следващите месеци ще се усложнява.

Повече от отчайващо е състоянието на НЕК, заяви Петър Илиев. Той поясни откъде произтича основният проблем:

Купуваш по 200, продаваш на 125. Това е смешно. На НЕК цената. Това е източване на държавата. 

Предстоят разговори по темата с енергийния регулатор. Такива вече са проведени със синдикатите и с производителите на електроенергия. Шефът на НЕК заяви, че компанията не може да бъде социални грижи и че само от януари до октомври тя е загубила 850 млн. лева само от разликата, по която купува и след това продава електроенергията. Какво е решението на проблема според Петър Илиев:

Сядаме всичките и решаваме. Ето НЕК ще поеме примерно това, тежестта, но всичките да поемем еднаква тежест. НЕК - еди кое си, централите на въглища - еди кое си, те ще си поемат. Не да вдигаме цената, защото няма просто кой да ни я плаща. Или, ако се вдига цената, тя да бъде за определени хора.

Директорът на НЕК изчисли, че компанията успява да плаща едва 50-60 на сто от задълженията си към производителите на електроенергия.  Въпреки заявката на НЕК, че може да бъде поискано увеличение на цената, по която тя продава на разпределителните дружества, в края на миналия месец председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова заяви, че не се предвижда поскъпване на тока за бита от Нова година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!