Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско искат ясен ангажимент на държавата към тях

Снимка: БГНЕС

Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско излизат на протести срещу ценовия натиск от фирмите, изкупуващи продукцията, и с искане за ясен ангажимент на държавата към тях.

Само две фирми към момента изкупуват тютюна и то епизодично. Средната цена е убийствено ниска едва 4 лева и 50 стотинки. Хората са без никакви средства, но са категорични, че няма да предават тютюна си на тази цена.

Тревожна е ситуацията. Тютюните си стоят по домовете на хората. Не знам. Мълчанието и това, което се случва, е необяснимо, казва Иван Сабахлъков, председател на сдружение "Басма".

Чашата на търпението преляла, след като вчерашната среща между Организациите на тютюнопроизводителите и парламентарната група по земеделие се е провалила.

Уморихме се от протести. Не вярваме вече в нищо и в никой, но поне да ни чуят, че сме още живи. Стига вече с тия протести. Нека един път завинаги да разбереме, че трябва и това, което говорят политиците, да бъде на практика приложено. Защото едни си заминаха преди известно време, високо бламираха, че ще въведат нови закони, нови правила, а както виждате, положението е абсолютно същото. Те са в играта и знаят за какво става въпрос, но целта им е друга, а не да помогнат на българския селянин, посочва Сабахлъков.

В Гоцеделчевско има две сдружения на тютюнопризводителите. Едното се председателства от кмета на Сатовча Арбен Мименов, а наскоро учреденото "Басма" твърди, че не е политически зависимо, както другите. Затова единият протест е насрочен за днес следобед на разклона за село Огняново, преди Гоце Делчев, а другият е в събота от 10.00 часа в град Хаджидимово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!