Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три планиски курорта откриват зимния туристически сезон

Снимка: Радостина Чернокова


В трите големи планински курорта - Банско, Боровец и Пампорово днес ще бъде открит официално зимният туристически сезон. Всички планински курорти запазват цените на картите за съоръженията през този сезон.

За дванайсети път на Бъндеришка поляна в Пирин беше открит зимния сезон в Банско. При отлично слънчево време и огромен зрителски интерес по пистата в Бъндерица се спусна първи гостът на Банско - олимпийският шампион от Солт Лейк Сити през 2012-а и трикратен носител на Големия кристален глобус Щефан Еберхартер. Той даде и най-добро време. След него бе петкратният носител на Световната група Марк Жирардели. На трето място завърши Петър Попангелов. На пресконференцията заедно с тримата скиори участва и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той изрази радостта си от това, че днес е видял много деца по пистите на Банско. 

Новото за сезона според Люба Кленова, маркетинг-директор на "Бороспорт", е:

Започва сезонът с двойно повече възможности за изкуствен сняг, увеличили сме оръдията. Осветените ни писти са двойно повече. В допълнение имаме и два терен-парка, които са за любителите на фрий стайла.

В Банско и Пампорово днес съоръженията ще работят безплатно. В Банско до 20-и декември цената на еднодневната карта ще бъде 30 лева. Нова услуга срещу символична предварително платена такса ще обезпечава сигурността на туристите, съобщава Иван Обрейков, маркетинг-директор на ски зона Банско: 

На начална станция ще има хеликоптер, който може веднага да помогне за спасяването на хора в планината. 

Всички туристи пристигнаха в Пампорово за официалното откриване на новия зимен сезон. Въпреки колебливите температури сезонът стартира със заснежаване на четири писти - "Язовира", "Дельово дере", "Картала" и туристическата до "Студенец". Заради слабите и кратки снеговалежи дни наред бяха мобилизирани огромен екип хора, които да помогнат в заснежаването и обезопасяването на пистите.

От ранни зори започна музикална програма на специално изградена сцена. Организаторите са подготвили различни състезателни игри и забавления през двата дни, като са предвидени награди и томбола за участниците.

От 14-и до 19-и декември има промоционални цени на картите за лифта от 39 лева, а от 20-и декември ще бъде стандартната цена от 53 лева.

Празникът ще продължи и довечера в центъра на Пампорово, където има изградени специални къщички за греяно вино и топли напитки. Градът посрещна и много гости от съседните страни - Гърция и Турция.

Новото за този сезон от Мариан Беляков, директор на "Пампорово" АД:

Голям брой нови обозначения на територията на цялата ски зона. Започва обучение на начинаещи и на деца, безплатно.

Направихме една доста сериозна дебелина на снежната покривка на тези 4 писти, от порядъка на 30-40 см по цялото протежение. Нямаме никакво притеснение за това дали пистите ще удържат за дълго време.

Очертава се ръст на туристите с 5 процента, прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя увери, че вече функционира гъвкавият режим за туристически визи, съгласувани и утвърдени от Министерството на външните работи: 

Пампорово е най-подходящият за такива, които започват на моята възраст, така че има прекрасни писти за начинаещи.

Стотици екипирани туристи от ранни зори пристигнаха на пистите.

Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще направят проверки в Пампорово през новия сезон. Това каза д-р Сава Бозуков, директор на Областната дирекция в Смолян: 

Основните неща, на които ще се наблегне, това е хигиената в работните помещения, хигиена на инвентар, хигиена на самите работници, работно облекло, здравни книжки, технологично оборудване. Много важно нещо е съхранението на храните, особено там, където производителят е указал температура и начин на съхранение. Другото основно нещо е срокът на съхранение - всички храни с изтекъл срок или с неизяснен произход ще бъдат бракувани и ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение. Следващото нещо, на което ще се държи - това е вътрешната поточност в самия обект, защото всеки ден почти зареждат операторите храни, а не всичко се реализира на деня и става по някой път анархия. Ще искаме всяка една храна, защото те се правят на порции в ресторантите, операторът да може да докаже кой е производителят и от коя партида идва тази храна. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!