Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-часова национална стачка парализира Белгия

| обновено на 15.12.14 в 12:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия е блокирана от 24-часова национална стачка, като според синдикатите в страната никога преди не е имало толкова силен и масов протест. Той е срещу икономическата и социална политика на правителството.

От 22 часа снощи е затворено въздушното пространство. Освен самолети, не се движат влакове, метро, трамваи и автобуси. Затворени са училища и много детски градини, стачкуват администрацията, съдилищата, работещите в търговията и услугите и надзирателите в някои от затворите. Част от полицейските синдикати също се включиха в протеста, повечето здравни заведения осигуряват само неотложна помощ и най-необходимите услуги.

Демонстрантите са блокирали кръстовища и входни артерии към по-големите градове, въпреки това трафикът е спокоен, тъй като повечето белгийци са останали по домовете си – местните медии съобщават, че задръстванията са едва 10 километра.

Протестните действия трябва да приключат тази вечер, синдикатите вече обявиха, че ще подготвят и нов протест, ако исканията им не бъдат чути. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!