Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден срив на курса на рублата

Снимка: Васко Михайлов

Курсът на рублата се срина рекордно въпреки опитите на Централната банка да стабилизира руската валута, като повиши драстично основния лихвен процент.

Рублата достигна ново историческо дъно, като поевтиня в рамките на деня с повече от 10 процента. На моменти доларът се разменяше за 80 рубли, а еврото проби, макар и за кратко, нивото от 100 рубли. Опитите на Централната банка да овладее положението не дадоха очаквания резултат, като нейният председател Елвира Набиулина призна, че руснаците ще трябва да се научат да живеят в условията на слаба национална валута. Според нея днешното решение за вдигане на основната лихва от 10,5 на 17% ще повлияе на пазара в по-дългосрочен план.

Финансовите експерти смятат,  че днешният рекорден срив на рублата няма нищо общо с падащата цена на петрола, а е резултат от разразилата се паника в условията на дефицит на валута.

В тази обстановка премиерът Дмитрий Медведев беше принуден да свика спешно съвещание във връзка с икономическата ситуация и състоянието на финансовите пазари.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!