Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент не успя да постигне споразумение по избора на президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият парламент не успя да постигне споразумение по избора на президент. От необходимите 200 гласа, кандидатурата на Ставрос Димас получи 160 в своя подкрепа. Съгласно Конституцията следват още два тура на избора през 5 дни.
Според наблюдателите в Атина нови парламентарни избори ще поставят на риск гръцката икономика.
Резултатите от първия тур на президентския вот не дават гаранция, че Гърция ще избегне извънредните парламентарни избори, коментират повечето наблюдатели в Атина.
Премиерът Андонис Самарас очаква на третия вот, който ще се проведе на 29-и декември, парламентът да избере президент пред риска от икономическа и политическа нестабилност.
От централите на опозиционните партии, чиито депутати гласуваха против кандидатурата на Димас, са убедени, че Гърция е на прага на извънредни парламентарни избори.
По последни социологически проучвания лявата коалиция СИРИЗА води в доверието на избирателите. Лидерът й Алексис Ципрас с изявленията си за прекъсване на връзките с кредиторите и национализация на банки създава несигурност сред инвеститори и кредитори.
Решението за изхода от президентския вот е в ръцете на независимите депутати.
Политическият анализатор Георгиос Папахристос коментира:
Възможно е при последното решаващо гласуване, насрочено за 29-и декември, да станем свидетели на определена промяна в позицията на някои депутати от опозицията, но имайки предвид сегашната ситуация, смятам, че избирането на нов президент изглежда нереално от сегашния парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!