Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Новият американски закон може да навреди на отношенията между Москва и Вашингтон задълго

Джон Кери и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Подписаният от президента на Съединените щати Барак Обама "Закон за подкрепа на свободата на Украйна", който заплашва с нови антируски санкции, може на навреди на отношенията между Москва и Вашингтон за дълъг период от време. Това каза руският министър на външните работи Сергей Лавров в телефонен разговор с американския си колега Джон Кери. Двамата са обсъждали израелско-палестинския конфликт и положението в Украйна. Разговорът се е състоял по инициатива на американската страна.

Обама отбеляза, че няма намерение да въвежда нови санкции срещу Русия, въпреки подписването на закона, и дори е готов да намали настоящите, ако Москва се върне към изпълнението на минските договорености. На свой ред руският президент Владимир Путин подчерта, че санкциите са вредни за всички, включително и за тези, които ги налагат.

Сергей Лавров проведе също така телефонен разговор с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер. Двамата са подчертали, че е необходимо колкото е в възможно по-скоро да се проведе поредното заседание на Контактната група и да се създадат условия за всеобхватен вътрешноукраински диалог. Сред приоритетите е била посочена и необходимостта от оказване на хуманитарна помощ на мирното население в района на конфликта в Югоизточна Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!