Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър върна на България ценни предмети от културното ни наследство

Снимка: Бранислава Бобанац

Сребърен кръст-реликвариум от 10-и век и две сребърни гривни от 19-и век, незаконно изнесени от България, се връщат в родината си. След извършените изследвания трите предмета са признати за културни ценности от национално значение.

Принос за тяхното спасяване имат кипърските митнически служби, задържали ценните предмети при незаконния им внос на острова. Процедурата по доказване на произхода им и предаването им на България продължи 8 години с активното участие на компетентните органи от двете страни, на министерствата на външните работи на България и Кипър, на посолството на България в Никозия и Службата по античността към правителството на Кипър. Връщането на ценностите се основава на европейското законодателство в сферата на културното наследство.

Оценяваме много високо решението на Кипър и го възприемаме като жест на неговата добра воля към България, заяви за БНР българският посланик в Кипър Христо Георгиев. Според него този акт е основа за по-нататъшното добро сътрудничество между нашите две страни в областта на културното наследство и още един знак за добрите българо-кипърски отношения. Посланик Георгиев прие ценните артефакти от директора на кипърската Служба по античността Марина Соломиду.

Кипър е особено чувствителен към защитата на паметниците на историческото и културно наследство и предоставянето на културните ценности на техните истински притежатели, тъй като самият той страда от ограбването и незаконния износ на ценни предмети. Правителството, Кипърската църква и неправителствени организации полагат големи усилия и работят много активно за завръщането в страната на икони, религиозна утвар и други предмети на изкуството, откраднати и изнесени незаконно по време на турската инвазия и продължаващата турска окупация на една трета от територията на острова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!