Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 декември 2014 година

Снимка: Пламен Генчев
Видинската болница "Света Петка" днес получи дарение от Малтийския орден в Швейцария. "Дарението включва болнични легла, матраци, инвалидни колички, помощни колички на колела, маси и столове, санитарни материали, болнично оборудване, спално бельо, дрехи за възрастни и деца"- съобщи говорителят на лечебното заведение Весела Йонова. Част от дарението е предназначено за БЧК, каза Цветелина Петрова, директор на Областния секретариат на организацията във Видин: "Една част от дарението е предназначена за коледни пакети за деца, които трябва да се направят от Български червен кръст и също така имаме няколко кашона с дрехи, които са втора употреба, събирани са там на място от Малтийския орден и пак ще бъдат за хора в неравностойно положение." Това е поредното дарение за лечебно заведение във Видинска област, получено с подкрепата на швейцарската гражданка Анита Хамер.

Областният консултативен съвет по туризъм подкрепи предложението област Видин да бъде представена като привлекателна туристическа дестинация на Международната туристическа борса "Ваканция Експо’2015". Решението за това бе взето днес, на заседание, ръководено от Огнян Ценков, заместник областен управител и председател на Съвета. За целта ще бъде осигурено участието с общ щанд на общините Белоградчик, Видин и Чупрене, които са с най-развит туризъм на територията на региона. Представители на трите общини се ангажираха да осигурят средства за наема на рекламната площ. На Областния съвет за развитие беше представена регионалната маркетингова стратегия за мобилен туризъм, разработена по европейския проект "Трансданюб", в който Областна администрация - Видин е единственият партньор от българска страна. Членовете на Областния съвет за развитие номинираха личности, допринесли за развитието на туризма в област Видин през 2014 година. Техните имената ще бъдат обявени на церемония за награждаването им с грамоти, която ще се състои на следващото заседание на Съвета- в началото на новата година.

Предават на близките тленните останки на загиналите в Горни Лом. Урните с тленните останки на 15-те загинали в промишлената авария във фабриката за боеприпаси във видинското село Горни Лом пътуват към техните близки. Транспорт на Съдебна медицина София ще посети семействата на загиналите по местоживеене. ДНК експертизите са доказали по безспорен начин самоличността на загиналите. "Очаква се от днес до понеделник (22 декември 2014) от Съдебна медицина София да върнат останките на загиналите четирима души от Видинска област"- това съобщи окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева. Според нея това е най-тежкият инцидент за Видинския съдебен район. Разследването по него продължава. Работи се по всички версии за причините за взрива.

От днес НАП пуска в употреба нова електронна услуга за осигурителите, която дава достъп до обобщени справки за актуалното състояние на осигурителните декларации за всяко осигурено от тях лице, както и възможност фирмите да получават информация за декларираните от тях задължения за осигуровки. Компаниите, които имат клонова структура, ще могат да получават информация за декларираните задължения за осигуровки както за тях, така и за техните клонове. Новата услуга е създадена по искане на бизнеса и ще може да се използва както с електронен подпис, така и с персонален идентификационен код (ПИК). До тази услуга ще имат достъп всички осигурители, които имат права да ползват данъчно-осигурителна информация.

Кметът на община Брегово Милчо Лалов получи приз "Кмет на годината 2014". Престижното отличие е връчено от Синдиката на българските учители (СБУ) и Европейския синдикален комитет по образование (ЕСКО). Призът е за постигнати високи резултати в съвместната дейност със Синдиката на българските учители през 2014 г. и личен принос за развитието и усъвършенстването на социалното партньорство. Отличието бе връчено след номиниране в Осмия национален конкурс "Най-добър социален партньор - кмет". Милчо Лалов, в благодарствено писмо до Председателя на СБУ Янка Такева и до Мартин Ромер- Европейски Директор на ЕСКО, пише: "От името на Община Брегово, област Видин, благодаря за голямото признание за усилията на общинската администрация, под ръководството на кмета на общината да работим съвместно за развитието на социалното партньорство в сферата на образованието в община Брегово..."

Две фирми са подали оферти за поддържането на чистотата, озеленяването и снегопочистване на територията на граничните пунктове в област Видин. Това са "Еко - Титан" ЕООД Видин, и "Нелсен - Чистота" ООД Стара Загора. Офертите на кандидатите бяха отворени днес в Областна администрация- Видин. Обществената поръчка за предоставяне на услугата е с предмет: "Сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане чистотата, озеленяване и снегопочистване на територията на: ГКПП Ферибот Видин, ГКПП Брегово, ГКПП Връшка Чука Кула и каптиран извор, находящ се в землището на село Извор махала, местност "Осенака", община Кула, област Видин". Пликовете с ценовите оферти бяха отворени от комисия с председател Валери Димитров, главен юрисконсулт, и членове- Мария Найденова, главен счетоводител, Красимир Попов, външен експерт. Това стана в присъствието на представители на двете кандидатстващи фирми и на областния управител Момчил Станков, заместник областния управител Огнян Ценков и представители на медии. Протоколът от работата на комисията ще бъде публикуван в официалната електронна страница на Областна администрация - Видин, съобщават от управата.

Община Белоградчик обяви обществена поръчка с предмет: "Дейности по зимно поддържане и снегопочистване за бюджетната 2015 година" по обособени позиции. Обособена позиция № 1: "Зимно поддържане  и снегопочистване на местни общински пътища на територията на Община Белоградчик". Обособена позиция № 2: "Зимно поддържане и снегопочистване на улици в гр. Белоградчик и основни улици в селата на територията на Община Белоградчик". Обособена позиция № 3: "Зимно поддържане и снегопочистване по улиците "Цар Иван Срацимир" и "Славянска", като част от републикански път ІІІ-102 Бела-Белоградчик - Долни Лом - граница Монтана от км.14+695 до км.15+753 (обща дължина 1,058 км)". Публичната покана е публикувана в Регистъра за обществени поръчки.

Нов управител има в "Напоителни системи", клон "Мизия", който следи за състоянието на водоемите в Северозападна България. От вчера на чело на ведомството е Георги Захариев, който вече има стаж като шеф, но бе сменен от ексдиректора Гриша Босашки.

Регионалната здравна инспекция в Монтана разполага с шесткомпонентна ваксина. Във връзка с настъпилите изменения и допълнения в Наредба № 15 за имунизациите в Република България този вид ваксина се използва на децата родени след 1 юни 2014-та година, съобщи д-р Мария Каменова, главен инспектор в Дирекция "Надзор на заразните заболявания". Личните лекари вече са получили от шесткомпонентната ваксина и могат да я използват. Джипитата разполагат и с брошури с информация за ваксината, която родителите могат да прочетат преди поставянето й. Извършване на профилактична имунизация става само след обстоен преглед на подлежащото лице и установено добро здравословно състояние, припомни д-р Каменова.

Видинското училище "Цар Симеон Велики" е единственото от страната, което участва в международния проект
"Фестивал на мисленото и креативността". Днес в учебното заведение беше представен проектът. В него участват ученици от училище "Цар Симеон Велики" и Природоматематическата гимназия "Еказрх Антим I". За пръв път фестивалът се провежда в България, отбеляза директорът на училище "Цар Симеон Велики" Венцислав Станев. По проекта видинското училище е партньор с учебни заведения от Хърватия, Словения, Чехия, Австрия, Румъния, Унгария, Полша и Гърция. БСП статрита кампанията си "Солидарна Коледа" във Видин днес с благотворителна акция на Младежкото обединение в Помощно училище "Д-р Петър Берон", съобщават от партията. С предоставените от младите социалисти средства бяха закупени обувки за учениците, а на специално Коледно тържество те получиха и други индивидуални подаръци, торта и лакомства. Гости на учениците бяха Димитър Велков, Мария Тодорова, Борис Георгиев и Димитър Димитров от МО на БСП. Кампанията "Солидарна Коледа" продължава във Видин в понеделник.

Коледното тържество на Дневен център за деца с увреждания - седмична грижа към Фондация "Уникалните деца на Видин" се проведе днес. При децата пристигна Дядо Коледа и раздаде много подаръци, каза председателят на фондацията д-р Марийка Рангелова. Малчуганите бяха подготвили програма за добрия старец. Децата получиха подаръци и от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин.

Коледно тържество се проведе в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Надежда" в Белоградчик. Празникът започна с коледна програма - песни, стихчета и сценки, съобщават от Общината. Малчуганите получиха много подаръци от гостите. Кметът на общината Борис Николов поздрави децата с настъпващите празници, като им пожела  много успехи и през новата година да се отдадат предимно на образованието, защото това е най-важното на тяхната възраст, но да не изоставят и спорта и игрите. Той раздаде на всяко дете коледен пакет с лакомства. Гостите посетиха и раздадоха подаръци и в Преходно жилище, което се помещава в сградата на Дома.

Дни преди Коледните и новогодишни празници представители на пенсионерския клуб "Мадона" в Белоградчик посетиха Дома за възрастни хора с деменция в с. Салаш. Пенсионерският хор "Пей, сърце" и танцовата формация "Калина" към Младежкия дом изнесоха кратка програма. Председателят Симеон Илиев и секретарят на общината Албена Бакалеева поздравиха домуващите, след което те получиха подаръци. "Вие сте като едно голямо семейство, към което ние се присъединявама. Носим ви малки подаръци, но с голямо сърце и празнично настроение. Знайте, че не сте сами"- каза Симеон Илиев. По-късно празникът се пренесе в местното читалище "Развитие". В тържеството участва и вокалната група към читалището- "Родни звуци". Те изпълниха китка коледни песни. Дядо Коледа раздаде подаръци на послушните деца. Празникът завърши с томбола, от която всеки, закупил билет, получи подарък.

Българският футболен съюз предостави дарение от футболни екипировки за двата Дома за деца лишени от родителски грижи в Белоградчик и Ново село. Екипите са на националния отбор и са носени от българските национали по време на официални и контролни срещи. Дарението бе направено вчера в Белоградчик, а днес подаръците пристигнаха в Ново село. На церемонията присъстваха председателят на ОбС на БФС-Видин Иво Марков, началникът на РИО-Видини Марийка Василева и кметът на община Ново село Георги Стоенелов.

Катедралният храм на Видин си върна незаконно присвоен имот- соъбщиха от Видинската митрополия. Заведеното дело от Църковното настоятелство при храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин против бившия отец Славейчо Георгиев Борисов през 2012 година приключи благополучно в полза на настоятелството след съдебна битка на три поредни инстанции. Бившият отец бил настанен като наемател, но впоследствие без знанието на църковното ръководство се снабдил с нотариален акт за наетия от него църковен имот чрез обстоятелствена проверка, с показания на трима свидетели при нотариус и бил признат за собственик на имота по давностно владение. После подарил същия този църковен имот на своя син Калоян. Съдът призна за незаконно присвояването на църковния имот- апартамент в град Видин и присъди той да бъде върнат на Църковното настоятелство. Решението на Видинския районен съд е потвърдено от Окръжния съд във Видин и е влязло в законна сила, с определение на Върховен касационен съд, с което жалбата на Славейчо Борисов не е допусната до касационно разглеждане като неоснователна. В полза на Църковното настоятелство от Районния съд е издаден изпълнителен лист за принудително освобождаване на жилището и е образувано изпълнително производство. Всички разноски по делото са за сметка на осъденото лице. Междувременно същият е снет от длъжност и заличен от регистрите като свещеник, защото деянията му са позорни за православната църква.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33