Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама:"Сони Пикчърс" не е трябвало да спира премиерата на свой филм, заради заплахите от хакери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама заяви, че според него компанията "Сони Пикчърс Ентъртеймънт" не е трябвало да спира премиерата на свой филм, заради заплахите от хакери. От компанията обявиха, че са прибегнали до мярката, защото „са нямали друг избор.“

В същото време Обама обеща пропорционален ответен удар срещу атаката, която според ФБР е дело на Северна Корея. Северна Корея определи обвиненията на Съединените Щати като „шеги“.

На среща с журналисти президентът засегна теми от икономиката и международната политика, но коментарът му за пробива в системите на "Сони" зае централно място. След хакерската атака кината и киностудията получиха заплахи, в които се е споменавало 11-ти септември 2001-ва година. Онлайн заканите накараха "Сони" да отложи прожекциите.

Ябълката на раздора е комедията "Интервюто", в която двама журналисти са наети да убият севернокорейския лидер. Барак Обама прояви разбиране за действията на компанията, но подчерта, че според него те са били погрешни.

Не може да живеем в общество, в което някой диктатор от някъде започва да налага цензура тук в Съединените Щати, защото, ако на някои му се даде възможност да принуди чрез заплаха хората за това, че са пуснали сатиричен филм, представете си какво ще започне да прави като види документален филм, който не хареса или новини, които не хареса.  Или още по-лошо, представете си, ако продуценти, дистрибутори и други започнат да си налагат автоцензура, защото те не искат да засегнат чувствата на някого, чиито чувства може би трябва да бъдат засегнати.

Подобно изявление направи и държавният секретар Джон Кери. Той каза, че Америка е страна, в която управляващите също са обект на обидни шеги, но подобни шеги се преглъщат, заради принципа на свобода на изразяването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!