Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от Северозапада с политически самоанализ

Колаж: Пламен Генчев
Време за равносметка, в края на 2014 година. Изпращаме я, обаче и с надежда, че следващата 2015-а ще бъде по-добра и по-щастлива! Част от всички нас са и хората, на които дадохме доверието си. Нашите политици, нашите депутати от Северозапада! Попитахме ги за тяхната равносметка за отиващата си година и очакванията им за новата. Какво ни казаха народните представители от Видинския регион Владимир Тошев от ГЕРБ, Иван Иванов от АБВ и Филип Попов от БСП.

"Тежка година - заради природните бедствия, и в политически план. Надявам се, обаче, в началото на 2015 година, с колегите от другите две области в Северозападна България - Враца и Монтана, да съгласуваме и да отидем при премиера, с мерки за развитие на нашия край", заяви Владимир Тошев.

"Трудна и динамична 2014 година. Очакванията ми за следващата 2015-а са Северозапада да се развива в положителна посока. Много се надявам във Видин да бъде открит Филиал на Плевенския медицински университет", каза Иван Иванов.

"2014-а я свързвам, за съжаление, с проваления проект Южен поток и категорично считам, че България загуби много от това. 2014 година беше и година на протести, на предсрочни избори, на политическа нестабилност. Надявам се през 2015-а стабилността в страната ни постепенно да се възвърне. За Северозапада нямам някакви особени очаквания, но много ми се иска водния цикъл във Видин да има един благополучен край", подчерта Филип Попов и пожела на видинчани повече стоицизъм и надежда.   

Обикновено през декември се прави равносметка за изминалите 12 месеца, в случая народни представители от Северозапада анализират случилото се и отново обещават. Да чуем и трима от народните представители от Врачанския регион - Явор Хайтов от Български демократичен център, Красимир Богданов от Патриотичния фронт и Айхан Етем от ДПС. С тях разговаря сътрудникът ни Жоро Александров.

Според Явор Хайтов отиващата си година е била трудна: спрени еврофондове, недоволство и голямо очакване…

"За новата 2015-а година си пожелавам традиционното - здраве, на всички близки, познати, приятели. Бих искал 2015-а да бъде по-спокойна, по-стабилна и по-умерена година! Нека хората да могат да се веселят, да имат работа, да са щастливи. Не бива да правим повече крачки назад, а всеки на работното си място да си свърши работата така, че България най-накрая да получи един тласък във всяко едно отношение - защото се оказва, че и в здравеопазване, и в съдебна система, и в социалните дейности трябва да се направят неотложни реформи"
, заяви още Явор Хайтов.

Година на противоречиви чувства, така я изпраща народният представител Красимир Богданов.

"Надявам се през 2015-а хората да живеят по-добре, да се отърват от негативизма и черногледството."

"Пожелавам си да стартираме инициативите, които ги имаме като идеи за Врачанския регион, ще ги представим в началото на 2015 година и да приключим тези, които вече сме започнали", каза Айхан Етем.   

Поглеждаме назад към изминалата 2014-а. Беше пъстра. Независимо дали ни е неприятно или не, годината си отива, а заедно с нея и много бурни събития в политическия живот на страната остават в историята. Иначе обикновените хора си правят обикновени сметки. Понякога без кръчмаря, но той винаги идва. И накрая всичко се плаща. Нека 2015-та бъде година на разума, на решенията и смисъла! Все важни неща, които нашите политици не трябва да забравят!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59