Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличиха парите за битови отпадъци за 2015-та във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Общинският съвет във Видин прие актуализация на местния бюджет за 2014 година. Изпълняващият длъжността кмет  Добромир Дилов обясни от какво е наложена промяната:

"В бюджета на Община Видни са извършени служебни промени въз основа на официално получени писма, чрез които Министерство на финансите променя размера на бюджетните взаимоотношения на Общината с централния бюджет. С писмо от Министерство на финансите са преведени 1 056 624 лева за проект "Основен ремонт на надлеза над жп линията на бул. "Панония". С постановление на Министерски съвет са преведени 66 991 лева за безплатен превоз на деца и ученици до 16-годишна възраст."

С тези служебни актуализации приходите се увеличават с 1 559 000 лева, посочиха от кметството. В същото време съветници заявиха, че това е само формалният повод за актуализацията. Милен Милчев от ГЕРБ разкритикува Общината, че не е изпълнила планираните приходи.

"Приели сме такса за битови отпадъци в размер 3 900 000 лева. Сега казваме, че до края на годината ще съберем с 1 000 000 лева по-малко. Други неданъчни приходи сме прогнозирали, че ще съберем 4 023 000 лева. Изведнъж в предпоследния ден на годината се оказва, че сме събрали само 23 000 лева. 4 000 000 лева не сме събрали от това, което сме предвидили да съберем."

От своя страна Добромир Дилов обясни, че в началото на година в бюджета са предвидени 4 280 000 лева заем от фонд "Флаг". Заемът не е взет, затова приходната част на бюджета трябва да бъде намалена с тази сума.

На последното си за годината заседание Общинският съвет във Видин увеличи с 335 000 лева средствата за дейностите, свързани с битовите отпадъци през 2015 година. 90 000 лева са за закриване на селските депа, увеличени са дейностите по миене и почистване на обществените територии. Общинският съветник Милен Милчев попита откъде ще бъдат осигурени тези средства:

"Такса битови отпадъци е събрана с 1 000 000 лева по-малко от предвидената. За следващата година ще трябва да съберем 1 335 000 лева повече, отколкото сме събрали през тази. Обяснете ми как без да вдигнем промилите, или това ще го направим чак януари, ще успеем да съберем тези пари?"

Конкретен отговор на този въпрос не бе даден. Не стана ясно и какъв е размерът на неразплатените средства към фирмата по чистотата. С друго решение общинските съветници приеха да бъде създадено общинско предприятие за управление на Регионалното депо за твърди битови отпадъци. В него ще работят 13 души. Средствата, необходими за неговото функциониране, ще бъдат утвърдени през 2015 година.

Веселин Нинов положи клетва като общински съветник в местния парламент на Видин. Той зае мястото на Момчил Станков, чиито правомощия бяха прекратени след назначаването му за областен управител. Веселин Нинов е избран за общински съветник по реда на заместването от листата на коалиция от партии "Обединение за Видин".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Становище на Община Видин за предстоящ ремонт на улица „Константин и Фружин“

Община Видин разпространи становище във връзка с асфалтирането на улица "Константин и Фружин" в града. Живущите там са подавали редица сигнали и чакат да бъде положен асфалт от 40 години. Ремонтните дейности са били предвидени в капиталовата програма за 2023 година, но са отложени поради забавянето на приемането на проектобю джета за тази година,..

публикувано на 09.07.24 в 12:06

Възстановиха движението по Е-79 край Дунавци

Възстановено е движението по път I-1 Видин – Ботевград в района на Дунавци , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се осъществяваше в една лента заради катастрофа по-рано днес. 

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Катастрофа затруднява движението по Е-79 край Дунавци

Временно движението по път I-1 Видин – Ботевград,   в района на Дунавци, се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се регулира от пътни знаци и "Пътна полиция".​

публикувано на 09.07.24 в 09:39

Деца изучават религия в Клисурския манастир

Вече пета поредна година светата обител събира малчугани от цялата страна.   По традиция лятното училище се провежда през месец юли. За пета година деца от Видинска епархия, и от други градове на страната, изучават религия в Клисурския манастир. Идеята е осъществена благодарение на Видинския митрополит Даниил , сега Патриарх на българската църква,..

публикувано на 09.07.24 в 08:48

Музеят във Враца организира образователна игра за деца

Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца продължава с активностите за деца през това лято. За днес, 9 юли, е предвидена образователната игра "Рисунките и символите на праисторическия човек" . Тя е подходяща за деца на възраст от 8 до 13 години. Повече за летните активности разказа Тихомир Машов , завеждащ отдел "Музейни образователни..

публикувано на 09.07.24 в 08:25

Две врачански детски градини търсят нов директор

Обявиха конкурс за директори на две детски градини във Враца. Вакантните места са за детските заведения с имена "Знаме на мира" и "Славейче". Според информацията от Община Враца, това е втория опит за назначаване на титуляри на постовете, след като при първия такъв не се намери и временно на постовете останаха заместници.  Конкурсът ще е на два етапа..

публикувано на 09.07.24 в 07:40

Снимката на 8 юли 2024 година

На тържествено събрание служители на Министерството на вътрешните работи в област Видин получиха почетни грамоти  по случай професионалния си празник, който беше отбелязан на 5 юли. Общо 66 служители от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) и 15 от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха наградени, а директорът на ОДМВР старши..

публикувано на 08.07.24 в 18:00