Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново пази традицията на благотворителните коледни балове

Снимка: БГНЕС

Първият благотворителен Коледен бал във Велико Търново е бил организиран преди 111 години. Традицията обаче е съхранена и до днес

Туристическото дружество "Трапезица" е инициатор за бала, провел се през 1903 година, разказва Тодорка Недева от Регионалния исторически музей във Велико Търново:

Този  коледен бал е все още  твърде далеч от  стила и изискаността на подобни светски прояви. Най-важен обаче е фактът, че участниците събират 173 лева за благоустрояване и залесяване в района на Руския паметник, намиращ се на хълма "Света гора".

Особено впечатляващ е зимният бал на Туристическото дружество през 1905 година. Тогава настоятелството решава цел на бала да е залесяването на река Янтра с тополи и орехови дръвчета. Събитието остава в историята и с факта, че на него за първи път с изпълнение на военния оркестър при Търновския гарнизон, звучи туристическият марш "Балкани" по текст на Кирил  Христов и музика на Иван Константинов.

До днес традицията на благотворителните коледни балов не е прекъсвала. И на тазгодишния, даден от кмета  на Велико Търново Даниел Панов, бяха събрани над шест хиляди лева за подпомагане на седем ученици, спечелили призови места в научни олимпиади.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!