Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама почете паметта на убитите по време на бойните действия в Афганистан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ и НАТО отбелязаха края на бойните си действия в Афганистан. На официална церемония в Кабул командирът Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) генерал Джон Кембъл свали бяло-зеленото знаме на коалицията и издигна флага на новата операция "Непоколебима Подкрепа". Американският президент Барак Обама заяви, че събитието е важен момент за Съединените Щати.

В изявление от Белия Дом президентът Обама почете хилядите убити през изминалите 13 години по време на най-дългата война в американската история. Той коментира, че саможертвата на хората в униформа е направила Америка по-защитена, но допълни, че ситуацията в Афганистан все още крие рискове.

Ние сме по-безопасно място и нацията ни е по-защитена, заради службата им. В същото време нашите смели военни и дипломати в Афганистан заедно със съюзниците ни в НАТО и коалиционни партньори помогнаха на афганистанците да си върнат контрола върху населените си места, да поемат в свои ръце опазването на сигурността си, да проведат исторически избори и да извършат първото демократично предаване на власт в историята на страната си.

Обама каза още, че в Афганистан ще останат малко над 10 хиляди американски военни, които ще асистират на местните си колеги в борбата им с Ал Кайда. Те ще са част от международна мисия от около 12 хиляди униформени от страни-членки на НАТО и 14 партньорски  държави. В пика на водената от Америка операция в Афганистан в коалиционната армията е имало повече от 130  хиляди служещи от 50 държави.

Според Генералния секретар на НАТО афганистанските военни са готови да поемат водеща роля, докато някои анализатори твърдят, че тръгващите си войски оставят след себе си неподготвени за сражаване с талибаните сили.

В започналата след терористичните атаки от 11-ти септември 2001-ва година война загинаха близо 3 5000 бойци, повече от 1 200, от които са американци. По данни на ООН тази година броят на цивилните жертви е бил най-висок от началото на войната – близо 3 2000.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!