Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Някои продукти може да поскъпнат заради курса евро/долар

Част от вносните продукти на българския пазар може да поскъпнат заради спада на еврото спрямо долара, прогнозираха пред "Хоризонт" финансови анализатори. Ниските цени на петрола може да се окажат проблем за конкурентоспособността на част от българските фирми.

Заради поскъпването на долара спрямо еврото част от стоките, които се внасят извън ЕС, може да поскъпнат, прогнозира финансовият анализатор Цветослав Цачев:

Внасяме доста продукти от Китай, които примерно би трябвало да поскъпват, говоря за електроника, обувки, дрехи.

В същото време част от фирмите ни може да имат по голям успех на чуждите пазари извън Европа.

Примерно като Турция, арабските страни. Хранително-вкусовата промишленост ще се възползва от това, че доларът е нагоре, защото ще изнасяме зърнени храни при малко по-добри стойности в лева.

Въпреки че поевтиняващият петрол носи позитиви за крайните потребители, при някои индустрии може да се окаже проблем, коментира от своя страна икономистът Георги Стоев:

Част от българския бизнес, които разчитат на по-стари технологии, за тях обикновено по-ниските цени на суровините не са добра новина, тоест такъв тип производители обикновено чакат цените да скочат, за да могат все пак да се вместят в тяхната ниско ефективна норма на производство и все пак да произведат и да изнесат нещо, така че, когато цените на суровините падат, обикновено това са лоши новини за някои тежки отрасли - тежки имам предвид метали, енергетика, суровини от строителството.

Според анализаторите еврото ще продължи да пада още известно време, което ще задържи лихвите в еврозоната ниски. Ситуацията у нас ще бъде аналогична. Лихвите по кредитите и депозитите ще се запазят на много ниски стойности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!