Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима кметове от Северозапада получиха от Синдиката на българските учители приза "Най-добър социален партньор за 2014 година"

Партньорство за по-добро бъдеще на образованието

Сред наградените директори е и Илияна Кръстева- директор на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", град Брегово, област Видин

7
Снимка: Колаж: Светослав Цветанов
В обществено-политическия час този вторник в "Посоките на делника" говорим за едно партньорство за по-добро бъдеще на образованието. Или защо Синдикатът на българските учители вече повече от 10 години ежегодно връчва своите награди за най-добри социални партньори и синдикалисти.

По утвърдена традиция заключителният етап на конкурса се състоя в навечерието на Коледните и Новогодишните празници в София. Тържеството откри с емоционално слово председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Церемонията по награждаване на европейско и национално ниво на най-добрите социални партньори започна с кметовете. Втора бе групата на директорите на училища и детски градини. След тях под прожекторите поканиха номинираните журналисти. Най-многобройна се оказа групата на отличените синдикални лидери на Учителския синдикат от цялата страна.

С високия приз на Синдиката "Най-добър социален партньор - кмет" на национално и европейско ниво, за конструктивно и социално партниране за 2014 година, от Северозападна България бяха отличени кметовете: на Враца- Николай Иванов, на Лом- Иво Иванов и на Брегово- Милчо Лалов.

Наградените кметове"Благодаря за високата оценка на усилията, които полагаме в посока активно и ползотворно сътрудничество със Синдиката на българските учители. В резултат на съвместната ни работа намаляването на персонала в училищата, където броят на децата намалява, премина без сътресения. Съобразяваме се с всички препоръки и предложения, направени от синдикатите и така запазваме социалния мир. Изпълняваме всички договорености, подписани в колективния трудов договор.  Мога със задоволство да отбележа, че в системата на образованието в община Враца се работи спокойно", коментира пред Ваня Минева, кметът Николай Иванов.

"Признанието, което получи Община Лом през изминалата година за "Най-добър социален партньор - кмет" е вследствие на една дългогодишна политика на Общината, сред основните приоритети на които е образованието като дейност". Това съобщи пред сътрудника ни Владо Недев кметът Иво Иванов.

"Тази награда е едно признание за работата на община Брегово в областта на хуманитарните дейности. Тази награда ни мотивира да работим още по-добре. Училището ни е елитно, с добра материална база", заяви кметът Милчо Лалов.

"Това, което ни прави силни днес, е солидарността, любовта и силната мотивация, която всички ние влагаме в работата си. Работа, от която зависи бъдещето на образованието и бъдещето на нашата страна", така приветства присъстващите на наградите за най-добри социални партньори и синдикалисти Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. За философията на партньорствата с Янка Такева си поговори Ваня Минева.

"За една наша синдикална идея може да отидат години наред, но тя е добра и се случва. От 1990 година досега правотата винаги идва", е мотото на Синдиката на българските учители, а поздравът на Янка Такева е за "здраве, късмет и вяра. Вярата е много важна".

Наградените директори на училища и детски градини30 директори на учебни заведения от страната бяха отличените в Осмия национален конкурс "Най-добър социален партньор - директор" за 2014 година. Сред тях е и Илияна Кръстева- директор на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", град Брегово, област Видин.

"Аз работя със Синдикатите близо 20 години. Миналата учебна година училището чества 150 години от създаването си. За мен беше чест да получа тази награда, защото тонът и отношенията със Синдикатите са били винаги на високо ниво. Има диалогичност, има взаимно изслушване. На отраслово ниво имаме договореност за увеличаване на средствата за работно облекло от 320 на 350 лв., а от 1 септември и увеличаване на стартовата заплата, която в момента е над 560 лв. Нямаме проблем с недостиг на кадри, но този проблем ще се появи в края на годината, защото миналата година се пенсионираха колеги. Очаквам в края на тази учебна година и други да излязат в пенсия. Ако някой колега отсъства, няма кой да го замести- квалифициран в същата специалност... Нямаме банка с подготвени млади кадри, които да наемем временно да заместват. Все пак мога да твърдя, че стандартът на учителите леко се вдигна. Най-важното за нас е да запазим учениците в състава, в който са, за това ще открием нова паралелка по готварство. Очаквам проблеми с набирането на първокласници- може да се наложи за следващата учебна година да имаме една паралелка и тя да бъде поднормативна, за сега имаме сигурни 12 ученика. Това е първият срив, които идва при нас, в община Брегово. В момента в гимназията учат 330 ученика", каза в разговор със Светлана Стоенелова директорът на училището в Брегово Илияна Кръстева.

"Традицията на Синдиката на българските учители е вече с 10-годишна история. На областно съвещание ние издигаме кандидатурите. Областният съвет, който в нашия синдикат наброява над 60 души, гласува. Този, който прави предложението, трябва да мотивира за какво предлага социален партньор- кмет; социален партньор- директор на учебно заведение и социален партньор- журналист на годината. Предложението за синдикалист на годината се избира между самите нас. Така че всяка една от кандидатурите е мотивирана и след това се провежда гласуване. Получилите най-много гласове биват представени пред Изпълнителния комитет на СБУ, където отново бива прецизирано дали това, с което ние сме издигнали кандидатурата,  е достатъчно основание съответният кандидат да бъде определен за наградата", обясни председателят на СБУ и областен координатор за Видин Евлогия Манджукова.

Чуйте повече в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59