Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв вестник е "Шарли Ебдо", който стана обект на атаката в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Характерна за изданието "Шарли Ебдо" е острата социална сатира обект, на която са били и католическата църква и политическата класа. Изданието обаче се прочу по света в началото на 2006-а година, когато беше сред първите, които препечатаха предизвикалите противоречия по цял свят датски карикатури на пророка Мохамед.  Към тях седмичникът добави и свои - една от тях - на корицата, изобразяваше пророка разплакан с надпис "Трудно е да бъдеш обичан от тъпаци".

Нейният автор - Кабю, е сред убитите днес, както и колегата му - издателят Стефан Шарбоние. Той живееше  под полицейска охрана от 2012-а година заради смъртни заплахи, последвали нови карикатури на пророка Мохамед. Тогава редакцията на "Шарли Ебдо" беше запалена с коктейли "Молотов", сайтът на изданието беше обект на хакерска атака, а началната му страница беше заменена със снимка от Мека и текстове от Корана.

Съден, заплашван и обвиняван от властите, че налива масло в огъня, вестникът не променя политиката си и през 2012-а година отново осмива пророка, като този път го изобразява и гол.

На прицела на карикатуристите през годините неведнъж беше и "Ал Кайда", а напоследък "Ислямска държава" и нейният лидер.

В едно от последните си интервюта Стефан Шарбоние обяснява, че предпочита да живее прав, отколкото да умре на колене.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!