Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40% от абонатите на ЧЕЗ ще получат по-високи сметки за ток

Последните сметки за ток на повече от 40 процента от абонатите на ЧЕЗ ще бъдат завишени. Причината за това е повишената консумация по празниците, обясни Димчо Станев от дружеството: 

Имаше два периода - единият около Бъдни вечер и Коледа, когато температурите бяха по-високи от тези за  миналата година и в резултат на това имаше по-ниско потребление с 8 процента спрямо същият период на миналата година. Но за сметка на това, от Стефановден до края на почивните дни се увеличи консумацията със 17 процента заради значително по-ниските температури. И към момента потреблението е значително по-високо от това, което сме забелязали през първите дни на изминалата година. Трябва да имаме предвид и още нещо, че тази зима цените на електроенергията са повишени спрямо тези през миналата година, миналата Нова година.

От EVN междувременно обявиха, че средната стойност на новите фактури в Южна България е малко над 60 лева. Фактурите обаче не включват потреблението по време на новогодишните празници, което бележи ръст с около 10 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!