Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студът създава опасност от блокиране на банкоматите

Снимка: БГНЕС

Отрицателните температури създават опасност от замръзване на банкоматите. Пред "Хоризонт" Мариана Великова, която ръководи картовия отдел на една от водещите банки, обясни, че при температури от минус 10 градуса е възможно част от модулите на устройствата да замръзнат, заради което да не могат да се теглят пари.  Възможно е при грешно въведен ПИН код банкоматът да блокира, а оттам картата да остане в него.
Великова е категорична, че често при ремонти и зареждане на банкомати може да се стигне до недобро уплътвянане на устройството, което от своя страна да доведе до измръзване:
Това, на което обръщаме внимание на нашите клиенти, е, че при мразовито време, когато бързаме да изтеглим пари от банкомата и се изнервяме от чакането на опашка, голяма е вероятността да допуснем неволна грешка при въвеждане на ПИН кода, което може да доведе до блокиране на картата или до задържане на устройството.
За да избегнем подобна неприятна ситуация е най-разумно да използваме картите си за плащане на ПОС терминал, съветва Великова. И все пак ако банкоматът ни задържи картата или блокира докато теглим пари, трябва веднага да се обадим в банката, за да отстранят проблема.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!