Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Търговията с дрехи и обувки през ноември отбелязва ръст заради намаленията

Заради есенните намаления, търговията с дрехи и обувки отбелязва сериозен ръст през ноември, отчитат от Националния статистически институт. През месеца е имало засилено търсене на битова техника, компютри и мобилни телефони, което води до общ ръст на потреблението през месеца спрямо октомври. На годишна база този показател е движен нагоре основно от онлайн търговията.

През ноември се е свило потреблението на храни и лекарства, но общият показател на търговията на  дребно бележи минимален ръст заради по-големите продажби на дрехи, обувки и стоки за бита. Спрямо същия месец на миналата година оборотите на търговците на дребно са скочили с 2,3 на сто.

Малко над процент е годишният ръст в строителството, като той е движен основно от европейските проекти. При инженерното строителство ръстът е двуцифрен, докато при сградното се намалява. При промишленото производство също има ръст, но той е под процент както на месечна, така и на годишна база.

Спрямо ноември миналата година прави впечатление сериозното увеличение при ремонта и инсталирането на машини, което е с близо 52 на сто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!