Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще подпомага основно три групи по плана за заетост

По Националния план по заетост тази година държавата ще подпомага основно три групи хора - безработни до 29 годишна възраст, хора над 50 години и такива, които имат увреждания. Бизнесът ще може да наема безработни по програми за субсидирана заетост, но ще доплаща малка част от заплатите. 
Субсидирана заетост ще получат 26 400 безработни, а 12 хиляди да бъдат обучени. Заради влошената икономическа ситуация повече платени от държавата работници ще могат да наемат фирмите в региони с лоши икономически показатели. Основна цел е  дълготрайно безработните да получават допълнителна квалификация. 
По нова програма 850 души от този контингент получават временна заетост през тази година в частния сектор. Новото е, че бизнесът също ще плаща част от заплатата. Държавата осигурява по триста лева за среднистите и 380 за висшистите плюс осигуровките, а работодателят ще доплаща останалото. 
По програмата "Асистенти за хора с увреждания" се въвежда ограничение. Асистент ще получават само хора с доход под линията на бедност. 
С увеличението на минималната заплата на 360 лева се увеличава и размерът на субсидираното възнаграждение на същата сума при пълен работен ден. От 400 на 430 се увеличава заплатата на наетите в "Старт в кариерата" младежи, както и на ромските медиатори - от 340 на 400 лева. 
Сред новите програми, които стартират през 2015 година, е "Клио". Над двеста безработни ще се обучат за реставратори, туристически аниматори и екскурзоводи, след което ще получат заетост за период от шест до 12 месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!