Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват консултациите по пенсионната реформа

Снимка: БГНЕС

Консултациите по пенсионната реформа започват със среща, организирана от социалния министър Ивайло Калфин. Екипът му ще изслуша предложенията на парламентарно представените партии за становищата им по чувствителни въпроси като нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране и възможностите за преместване на вноската за втора пенсия от частните фондове в НОИ.

Очаква се част от парламентарните групи да представят собствени пакети по пенсионната реформа. Реформаторският блок например вече съобщи, че ще настоява в НОИ да бъде обособен капиталов стълб за вноските за втора пенсия, който да се конкурира с частните фондове. В края на миналата година бе гласувано да можем да местим вноската си еднократно към НОИ, но към момента няма поднормативна уредба, която да указва как фактически може да се случи това. Обещанието на ГЕРБ е в окончателния вариант на пенсионния модел връщането в частен фонд да е възможно.

От ДПС вероятно няма да внесат собствено предложение, но според партията нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране с четири месеца е прекалено много. Затова движението ще настоява или нарастването да е с един - два месеца, или да има комбиниран модел, според който при мъжете възрастта и стажът за пенсиониране растат с по един месец, а при жените - с по два. От партията са категорични, че е изключително важно е реформата да е съобразена с продължителността на живота у нас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!