Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукарски: Няма отстъпление в позицията на България по отношение на добива на шистов газ

Снимка: архив

По време на парламентарния контрол днес министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че няма отстъпление в позицията на България по отношение на добива на шистов газ. Той се позова на думите на премиера Б. Борисов, че мораториумът за добив на шистов газ ще се запази, като допълни, че  „това е наша позиция, от която няма отстъпление, информирали сме ЕС и не би следвало да има притеснения". Изказването на икономическия министър беше част от отговор на въпрос от депутата Кристиан Вигенин във връзка преговорите по споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС /ТПТИ/.

Вигенин изрази позицията на БСП, че социалистите не биха подкрепили в това споразумение разпоредби, които биха облекчили или задължили държавите от ЕС да допуснат проучване и добив на шистов газ. Това споразумение към сегашна  дата неглижира социалните аспекти и затова ще ни бъде трудно да  го подкрепим, позицията ни към този етап е против, каза още  Вигенин и заяви, че БСП държи да бъде гарантира прозрачност и публичност на процеса на преговори. Наличната към момента информация предизвика остра реакция и основателна тревога, че ТПТИ ще доведе до понижаване на екологичните стандарти, увеличаване на безработицата, засилване на влиянието на корпорациите и ще лиши държавите от възможността да провеждат собствена социална и икономическа политика, подчерта Вигенин. Той посочи, че стотици хиляди европейски граждани в над 400 града в Европа, включително България са протестирали срещу непрозрачния начин на преговаряне и опасностите, заложени в ТПТИ.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски отговори, че България участва в преговорите по споразумението за ТПТИ равноправно с останалите държави в Европейския съюз, следи за отчитането на своите интереси и няма да допусне налагането на клаузи, с които не е съгласна.

Относно изключително спорния механизъм за уреждане на спорове между държави и инвеститори (ISDS), заложен в споразумението, който предвижда създаването на специален наднационален арбитраж  за търговски спорове, в които инвеститори могат да съдят държавите заради пропуснати ползи, Лукарски коментира, че "такива клаузи по принцип се допускат и по Гражданско-процесуалният кодекс, така че пълното им изключване е в противоречие с българското законодателство".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!