Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър засилва мерките за сигурност в страната заради заплахите от тероризъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър засилва мерките за сигурност в страната във връзка със заплахите от тероризъм след последните събития в Париж и Белгия и възможно преминаване на джихадисти през територията на острова на път към европейски страни. След поредица от срещи на правосъдния министър Йонас Николау на високо равнище всички полицейски и разузнавателни служби са поставени в най-висока степен на готовност.

Полицията в Кипър засили наблюдението и контрола на входните и изходните пунктове на страната – летищата и пристанищата. По-строги проверки на чужди граждани се извършват и на пропускателните пунктове към окупираните територии. Разузнавателните служби на Кипър са получили сигнал от Европол за възможно влизане на джихадисти на територията на републиката през окупираната от Турция северна част на острова, за да се отправят към европейските страни.

Имената на заподозрени за връзка с терористична мрежа, изпратени от Интерпол, са включени в стоп-листата на Кипър. На международното летище в Пафос вече бяха задържани трима души, опитали се да напуснат страната с фалшиви чужди паспорти, но полицията още проверява дали те са част от ислямистка организация.

Кипърската разузнавателна служба разследва прехвърлянето на засега малък брой пикапи от свободните зони на страната през окупираната й част и оттам - към Турция и Сирия. Откраднатите или закупени втора ръка товарни коли са превозени контрабандно и се използват от джихадистите за военни цели.

През септември миналата година, Кипър предприе засилени мерки за сигурност след разузнавателна информация, че наемници от европейски държави се опитват да преминат през територията на Кипър, за да отидат в Ирак и Сирия да се бият в помощ на “Ислямска държава”. Кипър е последната страна, намираща се най-близко до района на конфликта, която може да бъде използвана като транзитен пункт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!