Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Московски: Осем от спрените влакове през Карлово ще бъдат възстановени

| обновено на 17.01.15 в 12:38
Снимка: БГНЕС

Осем от спрените влакове, които минават през Карлово, ще бъдат възстановени, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Той пристигна на  гарата в града малко след като протестиращи граждани и представители на синдикатите в железниците от Карлово, Пловдив и Стара Загора блокираха закратко бързия влак от Бургас за София.

"Българските държавни  железници" ще си получат орязаните 40 млн. лв. от годишната субсидия, това заяви и днес министър Московски. Той припомни още от вчерашното решение,  което предстои да бъде одобрено от правителството на 21-ви януари и с което бе предотвратено спирането на влаковете: 

Така необходимите средства, които са разчетени в бюджета, но са блокирани като капиталов трансфер, ще бъдат прехвърлени като субсидия в БДЖ "Пътнически превози". Размерът им е 40 милиона лева, което на нас ще ни позволи да отменим взетото решение за отмяна от 1-ви февруари на следващите 90 влака и да ревизираме сегашното решение за спрените 38, като най-вероятно в по-голямата си част те ще бъдат възстановени. Специално за Карлово ще изпълним абсолютно всички искания на кмета, което да гарантира нормалния превоз на пътници и да няма напрежение. Технически ни е необходима около седмица, така че няма проблеми. Това ще бъде възстановено.

Съкращения в железниците ще бъдат извършвани единствено след съгласуване със синдикатите, оптимизацията и инвестиционните мерки ще залегнат в бъдещата стратегия, която ще обхваща период от 7 до 10 години и която, убеден съм, ще бъде приета с мнозинство в парламента, допълни транспортния министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Протестиращи в Карлово блокираха за малко жп линията край града

Недоволни от решението на БДЖ да спре 12 влака през Карлово блокираха за няколко минути жп линията на гарата в града и спряха движението на бързия влак София - Бургас. Районът на Карлово е един от най-ощетените в страната. Спрени са влакове до София,..

публикувано на 17.01.15 в 10:39

Железничарите не се отказват от протестите за влаковете

Синдикатът на железничарите не се отказва от протестната демонстрация, насрочена за днес в Горна Оряховица, въпреки уверенията на министъра на транспорта Ивайло Московски , че решението за спиране на пътнически влакове ще бъде преразгледано. След..

публикувано на 17.01.15 в 08:37