Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Охраната на външната граница на ЕС увеличава шансовете ни за Шенген

| обновено на 19.01.15 в 18:39
Даниел Митов
Снимка: mfa.bg

Необходимостта от засилена охрана на външните европейски граници увеличава шансовете на България да влезе в Шенген, смята външният министър Даниел Митов. В същото време обаче страната ни вероятно скоро ще има нужда и ще поиска още европейска помощ за справяне с бежанския и имигрантски натиск:
Смятаме, че трябва да започнем да се готвим за искане на подобна помощ. България е една от държавите с най-много искания за убежище, а в същият момент сме доста надолу в списъка на фонда, който предоставя солидарни средства. Ще настояваме да се постигне баланс в това отношение все пак.
Даниел Митов заяви това в Брюксел, където външните министри обсъждаха общоевропейски мерки срещу тероризма. Една от тях ще е засилване на сътрудничеството със страните от Близкия изток и Северна Африка, които също страдат от терористични прояви. 
По другата водеща тема на днешното заседание - отношенията с Русия, външният министър подчерта, че на този етап Европейският съюз не вижда причини за отмяна или облекчаване на санкциите, и че такава е и българската позиция.  
Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!