Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгийските власти продължават издирването на съучастници на терористите, които бяха убити във Вервие

| обновено на 20.01.15 в 15:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгийските власти продължават да издирват съучастници на терористите, които бяха убити миналата седмица в град Вервие. В същото време вече се появява недоволство от засилените мерки за сигурност, има обаче и искания за изпращане на армейски сили за охрана на още градове в страната.

Поне още двама мъже, заподозрени, че са замесени в планираните терористични актове, са успели да избягат от Белгия в нощта, в която полицията атакува къщата във Вервие. Единият от тях е 21-годишен белгийски гражданин, другият е на 18 години и има холандски паспорт. Според местните медии, те са избягали към Франция, оттам – в Испания и в момента се издирват от испанската полиция.

Продължава и издирването на Абу Омар ал Суси, за който се смята, че е дирижирал от Гърция или друга южноевропейска страна подготовката на атентатите, осуетени с акцията във Вервие. В социалните мрежи се появиха снимки на 14-годишния му брат, който е заминал заедно с него да се бие в Сирия преди година. Те са разпространени от ислямистки сайт, който го представя като най-младия джихадист. В емоционално интервю за вестник "Дерниер" Йор - бащата на двамата мъже, заявява, че го е срам от тях, че са съсипали живота на цялото семейство, както и че няма обяснение, защо са искали да посегнат на Белгия, на която, по думите му, дължат всичко.

Междувременно високопоставен магистрат в Брюксел беше поставен под специална охрана заради заплахи, а адвокатите в града протестираха срещу дългите опашки, на които трябва се редят на влизане в съдебната палата заради проверките и от днес ще бъдат допускани там с предимство. Лигата за човешки права пък предупреди, че затегнатите мерки за сигурност и присъствието на въоръжени военни по улиците може да се окажат контрапродуктивни. В същото време властите в третия по големина град Лиеж, който е близо до Вервие, поискаха и там да бъдат изпратени военни.

Трима от задържаните след полицейската операция в град Вервие миналия четвъртък, когато беше предотвратен терористичен акт, утре ще бъдат изправени пред първа съдебна инстанция.  Магистратите ще трябва да решат дали има достатъчно данни да им бъдат повдигнати обвинения и мерките им за неотклонение да бъдат продължени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!