Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варианти за вноските за втора пенсия ще търсят депутати и експерти

Снимка: БГНЕС
Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика ще изслуша днес следобед представители на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Комисията за финансов надзор и Националния осигурителен институт относно възможностите за прехвърляне на вноските за втора пенсия.

Още в края на миналата година управляващите дадоха възможност да преместим вноските си за втора пенсия от частен фонд в НОИ. Фактически в момента обаче те не може да бъдат преместени, тъй като не е допълнена поднормативната уредба. Една от причините за това е обещанието, че законът ще бъде допълнен и вноските за втора пенсия ще могат да се местят повече от веднъж, т.е. ако преместим парите си в НОИ, след това да можем да ги върнем в частен фонд.

Появи се дори идеята парите, които хората решат да преместят в системата на общественото осигуряване, да се управляват като част от Сребърния фонд. Това обаче поставя под въпрос начина, по който собственикът им би могъл да ги премести обратно в частен фонд, тъй като засега тегленето на пари от Сребърния фонд е замразено минимум до 2020-а година.

От Асоциацията на пенсионните дружества припомнят, че ако преместим вноските си в НОИ, те ще отидат в един солидарен фонд и няма да има лични партиди. Освен това няма да носят доходност за разлика от инвестициите в частен фонд. Управляващите обаче настояват да дадат по-голям избор всеки от нас да управлява парите си за втора пенсия както намери за добре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!