Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегия за борба с тероризма обсъждат страните с най-големи разузнавателни мрежи

| обновено на 22.01.15 в 11:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висши представители на 21 страни, сред които арабски, ще участват в среща в Лондон за обсъждане на усилията за справяне със заплахата от "Ислямска държава".

Сред участниците в еднодневната конференция в Лондон са американският държавен секретар Джон Кери и иракският министър-председател Хайдер ал Абади. Основната тема за обсъждане е, как да се прекрати притокът на хора и пари към "Ислямска държава". Ще бъде обсъдено също как да се осигури допълнителна военна помощ за сражаващите се на място срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и увеличаване на хуманитарните помощи.

В светлината на поредната криза със заложници и събитията във Франция политическият натиск върху западните правителства за постигане на резултат в борбата срещу "Ислямска държава" е по-голям откогато и да било.

Джон Кери, който е съпредседател на срещата заедно с британския външен министър Филип Хамънд, заяви, че съюзниците са твърдо решени да се разправят с "Ислямска държава".

Терористите искат да ни разединят, но на практика с действията си те постигат обратен ефект, като ни обединяват, заяви американският държавен секретар.

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади даде висока оценка на въздушната кампания срещу групировката "Ислямска държава", но отбеляза, че международната общност трябва да направи повече за обучението и оборудването на сухопътните части.

Групата "Пет очи", в която участват представители на петте страни, които разполагат с най-голямата мрежа за размяна на разузнавателна информация в света, ще обсъжда днес стратегия за борба с тероризма след атентатите в Париж. Срещата на представителите на САЩ, Австралия, Канада, Великобритания и Нова Зеландия ще се проведе в Лондон.


Междувременно в германския град Дюселдорф започна процесът срещу жена, обвинена в изпращането на пари и филмово оборудване на групировка "Ислямска държава" в Сирия. 25-годишната Каролина С., която има германско и полско гражданство, се появи в съда облечена в ултраконсервативна мюсюлманска дреха, покриваща я от главата до петите. Тя е в ареста от март 2014-а година и може да получи присъда до 10 години затвор, ако обвиненията срещу нея бъдат доказани.

Около 600 германски граждани са се присъединили към "Ислямска държава" и подобни групировки в Сирия и в Ирак. Някои от завърналите се бойци бяха изправени пред съда. Правителството представи и нови закони, целящи да се предотврати набирането и финансирането на джихадисти, припомнят информационните агенции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!