Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Исаков: Служебното правителство на Георги Близнашки спря изграждането на газопровода "Южен поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не е изненада, че "Южен поток" бе прекратен. Това каза руският посланик у нас Юрий Исаков. Според него служебното правителство на премиера Георги Близнашки е замразило изграждането на газопровода "Южен поток" на българска територия. Той беше категоричен, че руският газ ще се пренасочи към Турция, където на границата ѝ с Гърция ще бъде изграден хъб за транспортирането му до европейските потребители.

Русия ще изпълни търговските си задължения за транспортиране на договорените малко над 3 млрд. куб. метра газ за България, както и на количествата за Македония и Гърция, но според него остава обаче проблемът с преноса му през Украйна във връзка с конфликта там.

Има намаление с 10 процента на търговско-икономическите отношения в двустранните отношения между София и Москва, като броят на руските туристи у нас през миналата година е намалял с 3,2 процента. С 1/3 е намаляла и собствеността на руснаците на български имоти и недвижимо имущество, констатира той.

Руският посланик е разговарял с министъра на туризма Николина Ангелкова, с която са постигнали договореност за туристи да се издават многократни визи в рамките на три дни. По този начин може да се удвои броят на руските туристи у нас през летния сезон. Според него допълнително облекчение би било издаването на визи за руски туристи да става директно на летищата след пристигането на чартърните полети до българските черноморски курорти.

Исаков подчерта, че междуцърковните ни отношения са важен елемент в българо-руските контакти.

По отношение на украинската криза руският посланик обясни, че Москва подкрепя вътрешноукраинския диалог, който трябва да доведе конституционни промени.

Исаков обяви като историческо събитие за Русия за 2014-а година присъединяването на Крим към страната му.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!