Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите: Държавата губи над 1 млрд. лева годишно от нерегламентирани доставки и продажби на течни горива

Държавата губи над 1 милиард лева годишно от нерегламентирани доставки и продажби на течни горива. Това се казва в анализ, публикуван от Министерството на финансите. Той е изготвен заради промените в Закона за ДДС, които направиха задължително монтирането на нивомерни системи и на ведомствените бензиностанции. Срещу тази мярка реагираха остро земеделските производители и превозвачите. 

Отдавна доставките и продажбите на течни горива са определени като изключително рисков сектор, посочват експертите от Министерството на финансите. Около 30% от данъците и акцизите, свързани с тази дейност, остават несъбрани за хазната.

От Министерството посочват данни на браншови организации, според които заради нелоялната конкуренция на ведомствените бензиностанции в малките населени места са закрити 700 търговски обекта, а 2500 души са останали без работа.

Бензиностанциите на територията на страната, регистрирани в НАП, са 3105. От тях ведомствени  са 315. Те са предназначени за зареждане и съхраняване на горива за собствени нужди, но реално в страната има над 30 000 обекта, от които се извършва зареждане на техника.

От Министерството на финансите припомнят, че всички останали бензиностанции отдавна са монтирали нивомерни системи, с които в реално време изпращат данни на Националната агенция за приходите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!