Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ предлага вноските за втора пенсия да отиват в Сребърния фонд

Снимка: БГНЕС

Вноските за втора пенсия да могат да отиват в Сребърния фонд, предлага Министерството на финансите. В проект за промени в Кодекса за социално осигуряване се дава възможност всеки да избира къде да отива партидата му за втора пенсия - в частен фонд или в Сребърния фонд. Решението ще може да се променя повече от веднъж, предвижда проектът, публикуван на сайта на ведомството.

Ако изберем парите ни да отиват в системата на общественото осигуряване, средствата по индивидуалната партида ще се прехвърлят в Сребърния фонд в 6-месечен срок. Решението може да бъде променено веднъж годишно, като при промяна средствата от Сребърния фонд ще се прехвърлят към избран от потребителите частен пенсионен фонд в срок от един месец. По този начин се дават гаранции, че парите по индивидуалните партиди ще бъдат съхранени, категорични са от министерството. За да може да се извадят парите от Сребърния фонд, управляващите ще допълнят и закона за него.

Последният път, когато може да изберем да преместим партидата си, е не по-късно от 5 години от навършването на възрастта за пенсиониране. Ако решим окончателно да оставим парите си за втора пенсия в системата на Държавното обществено осигуряване, те ще се прехвърлят от Сребърния фонд към Фонд "Пенсии" в НОИ и от там ще се отпуска пълната пенсия.

За хората, които тепърва започват работа, ще се запази режимът, действащ до края на миналата година. Ако в срок от три месеца от започването на работа младият човек не направи избор, средствата му за втора пенсия ще се разпределят към частен фонд по служебен път. След това той ще може да решава какво да се случа в индивидуалната му партида, както всички останали. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!