Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР навършва 80 години днес

Снимка: Борис Димитров

Българското национално радио навършва днес 80 години. Юбилеят се чества под мотото "Властелинът на ефира".

Началото е през 1935 година. На 25 януари през онзи година цар Борис III подписва указ. С него радиоразпръскването у нас става държавна собственост. Първоначално програмата е 7-часова. Новини е имало два пъти на ден - сутрин и вечер по 10 минути. Първото пряко включване е от септември 1940 година. Тогава са тържествата по повод присъединяването на Южна Добруджа към Царство България:

Драги слушатели, обаждаме ви се от сърцето на освободена Добруджа. След малко оттук ще ви предадем молебена и парада на войските по случай днешния двоен празник.

Всъщност най-стария запис, който пази радиото, е от преди то да съществува. В Златния фонд има запис от 1897 година - плоча на Алоис Мацек с българско хоро.

80 години след създаването на радиото за 14 пореден път тази вечер ще бъдат раздадени наградите "Сирак Скитник", които носят името на първия директор на медията. Kатегориите са три - за радиожурналистика, където номинирани са Илияна Райчева от Радио България, спортния журналист Румен Генов от Радио Варна и Людмила Борисова от Радио Шумен.

В кaтeгорията за радиопредаване са номинирали екипът, реализирал мултимедийния проект "Кабинет 90" по Радио София, "Седмицата на бързи обороти" по "Хоризонт" за изданията й в събота и в неделя, както и дискусионното предаване на Радио Шумен "Клуб петък".

Тази година голямата награда "Сирак Скитник" ще получат генералните директори на БНР, които от 1935 до 2013 година са управлявали радиото.

80-годишният юбилей на националното радио ще бъде отбелязан с тържествен концерт тази вечер в зала 1 на Националния дворец на културата. За концерта разказва Хелия Чавдарова - директор на музикалната къща на БНР:

На сцената трябва да разположим около 250 музиканти, което се оказа нелека задача. Интересното е, че освен 6-те състава на радиото, които ще си "хвърлят топката", така че ще има неща, които ще правят заедно в един момент, т. е. Оркестърът за народна музика ще партнира на Биг бенда или обратно и ще има всевъзможни комбинации между всичките състави. разчитаме и на нещо  много интересно, което се подготвя специално за годишнината, то е много българско - сюитата "Хубава си, моя горо". Всеки състав ще излезе с няколко изпълнения и разбира се, в един по-величествен мащаб ще видим и 15-20 български поп изпълнители.

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства тази вечер на празничния гала концерт в зала 1 на НДК. Отбелязването на юбилея е под патронажа на държавния глава. По повод годишнината БНР ще бъде удостоено с Почетния знак на президента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!