Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Ниските цени на горивата могат да доведат до свръхдефицит в бюджета

Снимка: Таня Харизанова

Ниските цени на горивата могат да доведат до свръхдефицит в бюджета, предупреди пред "Хоризонт" икономистът Лъчезар Богданов. По думите му заради по-евтиното гориво ще се съберат много по-малко приходи от ДДС и акциз. Ако не се съживи чувствително икономиката, управляващите може да бъдат принудени да увеличат дефицита в хазната:

Течните горива дават половината от приходите от акцизи, което се равнява на около 2 милиарда годишно. Отделно от това имаме данък върху добавената стойност, който се изчислява върху крайната цена на горивата. Това намаление, в сравнение с прогнозите, които бяха направени есента, вероятно ще означава, че цените, на които ще бъдат начислени данъците, ще бъдат около 18-19-20 процента по-ниски. Това ще означава между 150 и 200 милиона по-нисък от планирания приход от ДДС върху течните горива. Съответно ще трябва или да се режат разходи, което ще бъде изключително трудно политически, или да се вдигат данъци и вероятно лесното решение - по-голям дефицит и поредна година в свръхдефицит и нарушение на Пакта за стабилност.

Ако се стигне до сериозно разминаване между планираните и реалните постъпления от ДДС и акциз върху горивата, държавата може да прибегне до задържане на плащания към бизнеса, допълни Камен Колев от Българската стопанска камара:

Когато се появява дупка в бюджета, най-логичното, което може да се очаква, е действително да се бавят тези плащания, да се запълват, съответно, дупки в бюджета. Но това става за сметка на финансови затруднения, особено за малките и средни предприятия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!