Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев инициира платформа за осигуряване на равен достъп до здравеопазване за всички граждани на ЕС

Снимка: БГНЕС

Евродепутати от различни държави и политически групи се обединиха в обща платформа, която си поставя за цел да осигури равен достъп до качествено здравеопазване за всички граждани на Европейския съюз.

Инициатор е българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев, който подчерта, че е недопустимо хората да умират от болести, за които има лечение в друга страна - членка на Евросъюза:

Европейският съюз не може да се ангажира повече със здравето на животни, например, а не със здравето на хората. Трудно е да обясним на европейските граждани, ако продължава разликата между достъпа до качествено здравеопазване да бъде такава голяма между страните - членки. Не е нормално хора да умират днес само за това, че в съответната страна няма достъп до качествено лечение, отговарящо на 21-ви век.

На учредяването днес присъства комисарят по здравеопазването Витенис Андриукайтис, който подкрепи намерението на евродепутатите да помогнат за изготвянето на общоевропейски политики, гарантиращи равен достъп до здравни грижи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!