Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серджо Матарела е новият президент на Италия

| обновено на 31.01.15 в 14:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Италия е Серджо Матарела. Той бе избран от парламента  на четвъртия вот с кворум от 505 гласа. С това той стана 12-тия президент на Италия.

Изборът на Матарела бе посрещнат с дълги аплодисменте от целия парламент. Успя тактиката на управляващите демократи, които гласуваха на първите три вота с бяла бюлетина с цел да има четвърти вот изискващ само половината от гласовете плюс един, или 505, за техния кандидат. Те бяха подкрепени от „Нова дясноцентристка партия”, християндемократите и други по-малки партии от различните политически пространства, с което Серджо Матарела получи 665 гласа от общо 995 присъстващи парламентарни  избиратели.

Роден е в Палермо преди 74 години. Син е на Бернардо - министър и депутат през 50-те и 60-те години на 20-ти век. Серджо Матарела е конституционен съдия и бивш вицепремиер в правителството на Масимо Далема и бивш министър на отбраната, образованието и връзки с парламента през 80-те и 90-те години. Политическият му опит по семейна традиция започва от християндемократите, за да премине във времето в лявото политическо пространство. Брат му Пиерсанти бе губернатор на Сицилия и убит от „Коза Ностра”. Серджо Матарела е автор на избирателния закон ползван на политическите избори през 90-те и 2001-ва година. Известен е с това, че не обича камери и микрофони, говори тихо, благоразумен  и спокоен човек.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!