Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият премиер Ципрас започва визита в Кипър

Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е на официално посещение в Кипър. Акцент в първата му задгранична визита ще бъде поставен на решаването на Кипърския въпрос и двустранното сътрудничество. Той ще води разговори с президента на Кипър Никос Анастасиадис, с лидерите на политическите партии, с председателя на парламента, с неправителствени организации. 

Визитата се очаква с огромен интерес не само заради традиционно добрите връзки между Кипър и Гърция, а и заради сходните икономически и социални проблеми в двете страни в момента и начините за тяхното решаване с участието на тройката международни кредитори. От март 2013-а г. Кипър също изпълнява антикризисна програма, с мерки за строги икономии, договорени с Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд срещу заем в размер на 10 млрд. евро. Поетите задължения от Кипър се оспорват от опозиционните партии и синдикатите заради тежките социални последици. 

Ясни послания се очакват от Ципрас днес по Кипърския въпрос. Гърция е страна-гарант по договора за независимост на Кипър. В навечерието на визитата си гръцкият премиер заяви, че подкрепя решаването на Кипърския въпрос на базата на двуобщностна, двузонална федерация с единен суверенитет, гражданство и международно представителство, каквато е позицията на Никозия. Той посочи, че постигането на тази цел е възпрепятствано от действията на турския сеизмологичен кораб "Барбарос Хайредин паша", който нарушава суверенитета на Република Кипър. Ципрас подчерта, че корабът трябва да напусне изключителната икономическа зона на Кипър и да се възобновят преговорите между двете общности под егидата на ООН. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!