Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доходността на пенсионноосигурителните дружества е положителна

Реалната доходност на пенсионноосигурителните дружества е положителна. Това се казва в писмо на асоциацията на дружествата, според които Комисията за финансов надзор е представила "невярна" информация по време на изслушването й в ресорната парламентарна комисия. Тогава финансовият регулатор представи данни, че вноските за втора пенсия трупат отрицателна доходност. 

Пенсионноосигурителните дружества са отбелязали доходност от 0,48% годишно за периода от 30 юни 2004-та до края на септември 2014-а година. Към тази дата са последните обобщени данни за сектора. От дружествата са категорични, че "изнесената информация за отрицателна доходност от Комисията за финансов надзор" е "невярна". Доходността, натрупана от началото на съществуването им през 2002-ра година, също е положителна и е в размер на 5,56% за целия период. Това прави 0,46 на сто на година. От фондовете са категорични, че за изчисленията са използвани методики, признати по цял свят.

В писмото си до медиите от асоциацията подчертават, че се възползват от правото си на отговор, тъй като не са били поканени на заседанието на бюджетната комисия миналата седмица и не са имали възможността да изложат аргументите си пред депутатите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!