Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоизбраният президент на Италия положи клетва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новоизбраният президент на Италия Серджо Матарела положи клетва. Това стана на тържествена церемония в парламента.

От сградата на Конституционния съд, където до вчера Матарела изпълняваше длъжността си на конституционен съдия, той беше ескортиран до парламента със специалния автомобил "Ланча Тема". Там беше посрещнат от председателите на двете камари на парламента и цялото правителство начело с премиера Матео Ренци. Парламентът аплодира дълго новоизбрания президент, след което той се закле във вярност на Република Италия. Мигът беше съпроводен от камбанен звън и 21 топовни изстрела от хълма Джаниколо. С това беше даденото началото на седемгодишния мандат на 74-годишния държавен глава на Италия.

В първото си обръщение към народа, прекъсвано от аплодисменти, Матарела подчерта своята позиция като гарант на Конституцията, като си послужи със спортната метафора, използвана от политиците, че президентът е безпристрастен рефер и трябва да бъде подпомаган от играчите.

Серджо Матарела обърна внимание на всички теми, които се отнасят за Италия, Европа и света като ценности, реформи, демократичните принципи, мир, борбата срещу тероризма, необходимостта от нови хоризонти за всички. Пред журналистите той уточни:

Моите мисли са преди всичко насочени към трудностите и надеждите на нашите съграждани. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!