Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът "Ципрас" изглежда ще спечели отстъпки от ЕС

Алексис Ципрас, Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новото гръцко правителство е на път да спечели известни отстъпки от Европейския съюз, коментират наблюдатели в Брюксел след днешното посещение на премиера Алексис Ципрас. Той разговаря с председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент. От срещите не последваха конкретни решения, но заявената обща воля за компромис даде повод за оптимистични прогнози.

След разговорите с председателя на Европейската комисия, не последва и изявление на Жан-Клод Юнкер, не последваха изявления и журналистите останаха да търсят знаци в начина, по който двамата се прегърнаха и разцелуваха за "добър ден", след което Юнкер отведе госта за ръка към кабинета си.

ЕПА/БГНЕСПредседателят на Европарламента Мартин Шулц определи европейското турне на гръцкия премиер като ясен сигнал за диалог: Това е един премиер, който се бори за европейско сътрудничество, а не за отделяне на Гърция. Това е един много силен и добър сигнал, който подкрепям с все сърце, и съм оптимист за днешната ни среща, трябва да намерим път за компромис.

За компромис говори и Алексис Ципрас, подчертавайки, че иска уважение към суверенитета на гръцкия народ, и декларирайки респект към правилата на Евросъюза. Не искаме да чупим рамката, а да я коригираме и да намерим решение вътре в нея, заяви Ципрас, и добави, че е оптимист за крайния резултат: Знам много добре, че историята на Европейския съюз е история на несъгласия, които накрая водят до компромис и съгласие. Ние имаме волята да работим в тази посока, за да намерим взаимноприемливо споразумение и компромис за общото ни бъдеще.

ЕПА/БГНЕСЦипрас каза това, след като вече се беше срещнал и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. По-късно, в писмено изявление, Туск определи разговора като честен и открит, и подчерта, че решенията ще се търсят с преговори в еврозоната. Тези преговори, по думите му, ще са трудни, и ще изискват и решителни усилия от страна на Гърция.           


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ципрас в Париж: Ние не сме заплаха за Европа

Франция трябва да бъде гарант за икономическия растеж в Европа, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас на срещата си с френския президент Франсоа Оланд в Париж. След посещението си в Брюксел премиерът потърси посредничеството на Париж за разрешаването на..

публикувано на 04.02.15 в 18:59