Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическият растеж в ЕС ще достигне 1,7% през тази година

Европейската комисия (ЕК) за пръв път след 2007-а година излезе с по-оптимистични очаквания за европейската икономика. Според представената зимна икономическа прогноза растежът в Европейския съюз (ЕС) през тази година ще достигне 1,7 на сто, а в еврозоната 1,3 процента. Преди четири месеца очакванията бяха за малко по-ниски стойности. Сега те са леко повишени и за България, където се залага ръст от 0,8 на сто през тази година, както и връщане към позволените стойности на държавния дефицит.

Растежът в България е по-бавен заради продължаващи насрещни ветрове, пише в документа, като са посочени конкретно все още слабите инвестиции, ниското потребление, ограничената активност на основни търговски партньори и геополитически напрежения. За догодина очакванията са за ръст от един процент или наполовина на средноевропейския. След като достигна връхна точка през 2013-а, безработицата у нас постепенно ще спада, пише Еврокомисията. Днешните й предвиждания са по-оптимистични в сравнение с есенната прогноза от ноември за 10,4 на сто безработни до 2016-а. След резкия скок на дефицита през миналата година очакванията са той още през тази да бъде овладян до допустимите 3 процента, а догодина да слезе под тях.

Като възможен риск Комисията посочва ефективността на изпълнение на бюджета, а като позитивен фактор – намерението на правителството да пренасочи средства от частните пенсионни фондове към държавната система, което ще подобри равнището на дефицита.

Дългът на България, който в последната година нарасна с близо 10 на сто, се очаква да остане в границите между 28 и малко над 30 процента през тази и следващата година, при условие че не бъдат поемани нови задължения в подкрепа на финансовия сектор. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!