Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код е обявен за Смолянско, жълт – за останалата част от страната

Очакват се ветрове, валежи и заледявания

| обновено на 06.02.15 в 09:31
Снимка: БГНЕС
Жълт код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е обявен за всички области в страната. За Смолянска област е обявен оранжев код, защото се очакват обилни валежи. Силен вятър и снеговалеж с възможности за образуване на поледици се очакват за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Варна, Силистра. Предупреждение за силен вятър е валидно за Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково.
Вятър и валежи се очакват в Кърджали, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, София град и област, Перник.

Влошаването на времето се очаква да доведе до ново покачване на нивата на някои от големите реки в страната, обясни дежурният хидролог в Национален институт по метеорология и хидрология към БАН Лина Гълъбова:

Повишение ще има по реките Струма и Места, също така в поречие на река Арда. По река Тунджа ще има обявен оранжев код, който ще се задържи в близките дни. По река Марица се очаква да бъде достигнат и жълтият код за предупреждение.

Във връзка с прогнозата за времето днес, кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди да се осигури наблюдение на нивата на речните корита и водни обекти във всички райони на територията на Столична община. Препоръчва се на собствениците на строителни и търговски обекти да огледат и обезопасят съответните огради или съоръжения. Собствениците на жилищни и офис имоти да обезопасят незакрепени предмети на прозорци или тераси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!