Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Въпреки дефлацията хората считат, че цените се покачват

Снимка: БГНЕС

Хората продължават да регистрират повишение на цените, въпреки че статистиката отчита дефлация. Това става ясно от тримесечната анкета за доверието на потребителите, направена от Националния статистически институт. През януари оценките са по-високи с 4,8 пункта спрямо тези през октомври.

През януари потребителите оценяват като "малко по-позитивни" нагласите си да правят покупки на предмети с дълготрайна употреба или на лек автомобил. В сравнение с октомври повече хора са отговорили, че имат позитивни нагласи за финансовото състояние на домакинствата си. Подобрили са се и очакванията им за развитието на икономиката през годината. 

Въпреки че през осем от 12-те месеца на миналата година статистиката отчете дефлация, която се дължи основно на поевтиняването на петрола и следователно на бензините, хората продължават да считат, че цените у нас се покачват, но с по-бавно темпо. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-умерени в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано.

По отношение на безработицата – очакванията се изместват към запазване или незначително намаление.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!