Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири семейства са евакуирани заради активизирало се свлачище в село Сипей

Четири семейства бяха евакуирани заради активизирало се свлачище в близкото до Кърджали село Сипей. Още 20 са в готовност да напуснат домовете си. Пропадането на земните маси събори къща, други три са пропукани и са опасни за живеене. На места в земята има огромни цепнатини, широки един метър. Над 10 къщи са напукани, също и джамията в селото.

Четирите семейства са настанени в общински жилища. Сред евакуираните има и бебе. 

Свлачището е с фронт четиристотин метра и продължава да се движи. На места има огромни цепнатини широки един метър. Над десет къщи са напукани, също и джамията в селото. Кметът на Сипей, Сейхан Апти.

Просто хората ги е страх.  Не искат да се евакуират, по някакъв начин, кой където може. Общо взето е опасно. Вие го виждате. Не се съгласиха лесно. Никой не иска да излиза.

Общината е готова да предостави подслон и на други потърпевши. Те обаче не искат да напуснат домовете си заради страх от посегателства над имуществото им. Настояват да им бъдат доставени фургони. Свлачището е скъсало водопровода и повече от 200 домакинства са без вода. Очаква се селото да остане и без ток. Според геолози, очакваните нови дъждове допълнително ще влошат ситуацията.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!