Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството разработва програма за спешно овладяване на свлачищата

Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС

Това обяви в Благоевград министър Лиляна Павлова

Щетите от активизирали се свлачища в страната до момента надхвърлят 13 милиона лева. Дъждовете се върнаха и това ни кара да бъдем нащрек всяка минута, каза министър Павлова:

Ситуацията е много тревожна и много критична, защото ние всяко денонощие отчитаме активирани свлачища, повечетно от тях, разбира се, касаят и пътища и пътни участъци.

С оглед  на това правителството спешно разработва програма  за укрепване на опасните свлачища :

Програмата е разработена в три посоки. Първо ще очакваме от всички областни управители там, където имаме засегната публична и държавна инфраструктура, да подадат своите заявки в Комисията по бедствия и аварии. След което ще направим анализ и ще видим каква част от тези проекти ще ги окрупним в една обща апликационна форма и ще ги подадем по линия на фонд "Солидарност"  в Европейската комисия с надеждата да получим от там финансиране, въпреки че то не е много голямо като процент. Паралелно с това всички останали проекти ще се разглеждат и приоритизират от Комисията по бедствия и аварии, които ще бъдат финансирани от бюджета.

Министър Лиляна Павлова пое ангажимент да бъде направен специален анализ в участъка през прохода Предел, в който през последните три месеца падна подпорна стена, откъсна част от пътя и има видима тенденция към активизиране на свлачищни процеси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!