Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над един 1 500 000 лева са необходими за укрепване на свлачищата в селата Плетена и Осина

Снимка: Кети Тренчева

Над един милион и петстотин хиляди лева  са необходими за укрепване на опасните свлачища в  селата Плетена и Осина , които остават в бедствено положение. Ако в близките няколко дни не се  изготви и приеме проект за аварийно-спасителни дейности, ще се наложи да евакуираме стотици хора, каза  за Хоризонт кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Една къща виси на ръба на свлачището в село Плетена, плевнята е погълната от срутването в края на миналата седмица. Половината от улицата, асфалтирана преди 20-ина дни, е тръгнала към пропастта. Семейството учители от пострадалата къща не са спали 7 дни.

Не мога да си събера мислите, честно да ви кажа, казва съпругът.

Спокойна съм, когато съм навън, вътре ме е страх, просто ме е страх. Знам ли кога какво ще се случи, допълва жена му .

Не че не сме мигли да се изселим, но тук са ни роднините, тук ни е смисълът на живота, обяснява мъжът.

Спешно от Испания днес се върна техен съсед, чийто нов и още необитаем дом е следващата потенциална жертва на свлачището.

Ако не се предприемат спешни действия и активните процеси на свличане продължат, застрашените къщи стават над 50.

Пътят за село Осина, който е единствената връзка на местните хора, е подкопан от свлачища на три места в разстояние на около 400 метра. Тук възстановяването ще струва около половин милион лева, по изчисления на експертите от "Геозащита". Непочистени канавки на главния път за Доспат, който е над него, е причина за огромните щети, убеден е кметът на селото Славчо Хаджиев:

Много страшно е в момента. Всеки момент очакваме да се скъса и ние нямаме алтернатива откъде да влезем в селото. Трябва да се реагира на момента, природата не чака дали е почивен ден, дали е другите дни.

Повечето хора от двете бедстващи села в община Сатовча са на ръба на нервна криза. Родителите от Осина се заканват да не пускат децата си на училище и детска градина по опасния път.

Областният управител на Благоевград, който цял ден бе в бедстващия район, е изпратил експертните становища до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!